Aarhus Universitets segl

Amanda Karlsson er ny postdoc i SHAPE

Et varmt velkommen til Amanda Karlsson, som er ny postdoc i SHAPE. I forlængelse af hendes tidligere forskning vil Amandas postdoc-projekt omhandle digitalt medborgerskab inden for patientdrevne online-fællesskaber (PLOCs) ud fra et kønsperspektiv.

Amanda blev i 2020 ph.d. i Medievidenskab fra Aarhus Universitet med en afhandling, der undersøger kvinders brug af smartphone apps til at tracke menstruationscyklus, herunder hvordan disse applikationer både besidder et frigørende potentiale og en risiko for at reproducere skam. For nylig afsluttede Amanda en postdoc, hvor hun kvalitativt undersøgte patientdrevne online-fællesskaber (PLOCs - 'patient led online communities') på sociale medier for at forstå, hvordan borgere med kroniske lidelser deler og skaber fortællinger om sygdom og velvære i offentlige og lukkede fællesskaber. Sammen med sit team fandt Amanda bl.a. ud af, at kvinder er overrepræsenterede i sådanne fællesskaber: 95% af medlemmerne i to store PLOCs i Danmark for mennesker med kroniske lidelser er kvinder, hvilket rejser en række spørgsmål om det kønnede digitale medborgerskab online. 

Som en del af SHAPE vil Amanda fortsætte sin forskning i digital sundhed og medborgerskab. Mere specifikt vil hun som postdoc i SHAPE omvendt undersøge, hvorfor mænd vælger (ikke) at engagere sig i PLOCs. Dette for at udvide vores forståelse af, hvordan og hvorfor PLOCs lader til at udvikle sig til kønnede rum, hvor mænds sundhedsrelaterede oplevelser mangler. Med dette 'invisible men-project' vil Amanda skabe øget viden om kønnet medborgerskab online i krydsfeltet mellem kronisk sygdom, sociale medier og køn.