Humanistiske perspektiver på cybersikkerhed kortlagt i nyt arbejdspapir
Cybersikkerhed har længe været tæt forbundet med teknologiske løsninger og digitale systemer. Men nu peger humanistisk forskning på de sociale, kulturelle og etiske dimensioner af cybersikkerhed. Karina Dollerup, tidligere videnskabelig assistent ved SHAPE, har i et nyt arbejdspapir kortlagt seks centrale temaer, der sætter fokus på mennesket som en afgørende faktor i cybersikkerhed.

Arbejdspapiret, der er en del af SHAPEs engagement i diskussioner om cybersikkerhed ved Aarhus Universitet, præsenterer følgende temaer:
- Human factors: Hvordan menneskelig adfærd og psykologiske faktorer påvirker cybersikkerhed.
- Organisatorisk sikkerhedskultur: Hvordan organisationers kultur og risikohåndtering spiller ind på cybersikkerheden.
- Uddannelse og træning: Betydningen af målrettet uddannelse og træning for at forbedre cybersikkerheden.
- Samfund og politik: Hvordan samfundsmæssige og politiske faktorer influerer cybersikkerheden.
- Etik: Etiske dilemmaer i cybersikkerhedsforskning og praksis.
- Design og maskinlæring: Teknologier som eye-tracking og maskinlæring, og hvordan de kan bruges til at styrke cybersikkerheden.
Arbejdspapiret fremhæver, at humanistiske perspektiver allerede spiller en væsentlig rolle i cybersikkerhedsforskning og peger samtidig på et stort potentiale for, at humaniora kan bidrage endnu mere fremadrettet. Cybersikkerhed er derfor ikke kun et spørgsmål om teknologiske løsninger; det handler også om menneskers erfaringer og adfærd, organisatoriske dynamikker samt kulturelle forandringer.
Det understreger desuden, at humanistiske forskere besidder en vigtig position i tværfaglige forsknings- og udviklingsprojekter.
Download arbejdspapiret her.
Hvis arbejdspapiret giver anledning til kommentarer eller spørgsmål, så tøv ikke med at række ud til centerleder i SHAPE, Peter Lauritsen.