Aarhus Universitets segl

Mød en forsker i SHAPE: Renée Ridgway

Renée Ridgway er en del af SHAPE’s forskningsprojekt ‘Digital Aktivisme’, hvor hun forsker i de etiske og politiske aspekter af digitale infrastrukturer. I dette portræt fortæller hun om både tidligere, nuværende og kommende projekter.

Foto: Renée Ridgway

Hvilke nuværende SHAPE-projekter er du igang med?
Jeg er postdoc i forskningscenteret SHAPE på Aarhus Universitet, hvor jeg, som en del af forskningsprojektet Digital Aktivisme, undersøger digital aktivisme gennem en afdækning af søgningsinfrastrukturer og brugernes mulighedsrum ved internetsøgning. Ved at indfange skærmbilleder og søge efter alternativer (se f.eks. artiklen Open Search Foundation (OSF) og deres ønske om at skabe en mere demokratisk infrastruktur til internetsøgning: https://shape.au.dk/en/news/article/artikel/ethics-of-search-infrastructures-blogpost-by-shape-researcher-renee-ridgway) undersøger jeg Googles rangeringer og personaliseringer. I øjeblikket forsker jeg også i ‘fremtidens søgning’ i relation til den øgede udvikling af chatbots som f.eks. ChatGPT, og hvad dette betyder for internetsøgning. 

Hvad er din professionelle baggrund, og hvad er dit primære forskningsområde?  
Jeg er forsker, underviser og mediekunstner og er pt. bosat i Aarhus. Tidligere har jeg studeret på Rhode Island School of Design (BFA)/Brown Universitet, og jeg har en kandidatgrad fra Piet Zwart Institut/Plymouth Universitet i Holland. Før jeg påbegyndte min Ph.d., hvor jeg undersøgte online databaser, søgte jeg i biblioteker og arkiver på tværs af et bredt udsnit af lande. Desuden anvendte jeg oprindelige territorier som offentlige kilder til information for mine kunstneriske forskningsprojekter; videoinstallationer, fotografier, tegninger og artefakter såvel som digitale, interaktive medier og printede publikationer, der er blevet udstillet internationalt. Jeg er derudover en dedikeret og motiveret underviser, der har undervist i både moderne kunst og medier på forskellige universiteter og kunstakademier i og udenfor Holland.  

I 3 år var jeg ph.d.-stipendiat ved Copenhagen Business School (CBS), afdelingen for Management, Filosofi og Politik samt forskningsassistent ved Digital Cultures Research Lab (DCRL) ved Leuphana Universitet i Lüneburg, Tyskland, hvilket var finansieret af Volkswagen Stiftung. Min monografi Re:search - the Personalised Subject vs. the Anonymous User (2021) er situeret i organisationsstudier, medieteori og kunstnerisk forskning og undersøger Googles ‘personalisering’ gentænker digital søgning gennem den anonyme browser Tor (The Onion Router). Senest har mine forskningsområder inkluderet feministisk STS, medie- og kommunikationsstudier, digital etnografi og softwarestudier.  

Hvilke projekter ligger i støbeskeen for den nærmeste fremtid?   
De seneste måneder har jeg færdiggjort artiklen ‘Deleterious consequences: How Google’s original sociotechnical affordances shaped “trusted users” in era of surveillance capitalism’ til temanummeret ‘The State of Google Critique and Intervention’ i Big Data & Society (DOI: 10.1177/20539517231171058). Pt. Arbejder jeg på forskningsartiklen ‘Critical feminist screenshotting: creating healthier information search ecosystems through visualisation’, der skal indsendes til temanummeret ‘Healthier Information Ecosystems’ i JASIST (Journal of the Association for Information and Society). Derudover vil jeg fortsætte mit arbejde i arbejdsgruppen ‘Ethics Working Group’, hvor vi udvikler et værdikompas for åben internetsøgning samt igangsætter en offentlig opmærksomhed på etisk internetsøgning. Udover onlinemøder skal jeg deltage i ELSA (Ethical, Legal, Societal Aspects) - en workshop om åben internetsøgning i Graz, Østrig i april 2023, hvor vi vil formulere vores tanker og ideer i en hensigtserklæring og senere en samling af artikler. Jeg vil præsentere min forskning på den årlige konference Open Search Symposium (#ossym2023) i oktober. Jeg er også en del af det aarhusianske kollektiv Code & Share, der mødes én gang om måneden for at diskutere et udvalgt tema med en række inviterede gæster, som kunstner og programmør Ander Visti inviterer fra gang til gang. I de følgende måneder vil medlemmer af Code & Share organisere den årlige PCD (Programming Community Day) i september, hvor 100 deltagere videreudvikler deres kompetencer indenfor kodning, og der vil være kunstnere og programmører, der præsenterer deres arbejde. Dette års tema er infrastrukturer, og alle er velkomne til at deltage!  

Senest har jeg præsenteret Critical Feminist Screenshotting på konference ‘AI and Archives: Exploration, Possibilities and Challenges’, der er organiseret af Sussex Humanities Lab, Feminist Stack i april. I juni vil jeg stå for en Critical Feminist Screenshotting workshop ved HASTRAC (Humanities, Arts, Science and Technology Alliance and Collaboratory), og til juli vil jeg præsentere ‘Ecological ‘matters of care’? Capturing mental therapy chatbot ‘intra-actions’ through screenshotting’ på konferencen Arts & Humanities in Digital Transition i Portugal. 

De følgende måneder vil jeg dels søge legater i Danmark og internationalt sammen med partnere og dels færdiggøre bogkapitlet ‘Matters of care? Exploring mental therapy chatbots through a critical ethnography of the self’ for ‘Digital Futures in the Making’.