Aarhus Universitets segl

Møder om udvikling af digital robusthed i fællesskab

SHAPE afholder i samarbejde med Folkeuniversitetet møder med fokus på at udvikle samtaler om de demokratiske dilemmaer og problemstillinger, som det digitale medfører. Møderne er gratis, og tilmelding er åben for alle.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og der er i dag et stort fokus på, hvordan digitaliseringen forandrer samfunds- og menneskeliv. Der laves lovgivning for at begrænse de store techvirksomheders magt, regulere brugen af skærme i folkeskolen og beskytte borgernes data og digitale rettigheder. Og de sociale mediers rolle i vores liv og deres påvirkning af den offentlige debat og demokratiet diskuteres flittigt. Alle vigtige initiativer og diskussioner.

Men det digitale påvirker os på mange måder, og på måder som de færreste af os fuldt ud forstår eller har et sprog for. Vi lever med det digitale som noget, der fornøjer, overvåger, forstyrrer, bekymrer, understøtter og udfordrer os. Det digitale er over os (i ’skyen’), under os (i kabler), noget vi altid har på os, noget vi både (for)bruger og producerer når vi køber ind, læser nyheder, kører bil, motionerer, hører musik, ser film osv. Det digitale omgiver os, gennemtrænger og flyder ud og ind af os…

Derfor er lovgivning og eksperter ikke nok. Vi har brug for at styrke vores samtale om det digitales rolle i tilværelsen og opbygge digital robusthed i fællesskab ved at styrke samtalen om det digitale. Vi må anvende den ældste sociale ’teknologi’, nemlig det at dele oplevelser og tanker med andre for at udvikle vores digitale livs-formåen.   

Indhold

På mødet vil deltagerne bliver præsenteret for nogle demokratiske dilemmaer og problemstillinger forbundet med det digitale, som deltagerne så drøfter og måske finder svar på. Mødet gør ikke deltagerne til digitale eksperter, men håbet er at de går fra mødet styrket til at leve i en digital verden.

Møderne er borgerinddragende forskning arrangeret af forskere fra Aarhus Universitets forskningscenter SHAPE. SHAPE’s mission er udvikling af det digitale demokratiske samfund.

Aktiviteterne på møderne vil blive dokumenteret vha. etnografiske og kvalitative metoder (lydoptagelse af dialogerne og nedskrivning af observationer) og indgå i forskning.

Praktiske oplysninger

Det er gratis at deltage i mødet, som varer cirka 2 timer, og der serveres kaffe og snacks. Man kan dog kun tilmelde sig ét af møderne. Ved tilmelding giver man forskerne lov til at anvende ens udsagn under workshoppen til forskning, men selvfølgelig under pseudonym. Forskningen anvender ikke personfølsomme oplysninger.

Tilmelding er efter først-til-mølle princippet, men hvis der er stor interesse vil der blive arrangeret nye møder.

Tilmeldingsfrist er den 17. november. Tilmeld dig her.