Aarhus Universitets segl

Ny forskning belyser, hvordan overraskelser fungerer som drivkraft for viden i kreative processer

SHAPE-affilierede Peter Dalsgaard modtager millionbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) til at undersøge, hvordan overraskelser former kreativt arbejde inden for videnskab og kunst.

Med en bevilling på 3.167.494 mio. kroner skal Dalsgaard undersøge overraskelser, særligt hvordan de kan fungere som en produktiv drivkraft og kilde til ny viden i kreative og innovative processer. Det nye forskningsprojekt med titlen Experimental Surprise: Pursuing Unexpectedness in Scientific and Artistic Practices strækker sig over en periode på fire år.

Han forklarer, at overraskelser, både i teoretisk og praktisk forstand – det vil sige, hvordan kreative fagfolk håndterer overraskelser i deres arbejde – er et underbelyst begreb.

I samarbejde med forskere fra GV Lab, et robotlaboratorium ved University of Tokyo, samt kunstnere fra Studio Olafur Eliasson i Berlin, vil han og Postdoc Frederik Vejlin gennemføre to etnografiske feltstudier. Disse studier har til formål at undersøge og sammenligne, hvordan overraskelser påvirker kreativt arbejde inden for både videnskab og kunst. Dalsgaard uddyber:

”Igennem disse studier vil vi især undersøge overraskelsens produktive potentiale og på, hvordan man kan opstille de rette rammer for at indfri det. Som teoretisk overbygning vil vi udvikle en teori om overraskelsers kreative potentiale.”

Han fremhæver, at de også forventer, at deres udvikling af teorier vil bidrage til forskningen i kreativitet og innovation ved at introducere en ny begrebsramme. Desuden håber de at kunne kortlægge mønstre, der spænder over både kunstens og videnskabens områder.

”Vi vil synliggøre potentialet i at arbejde med overraskelser. Målet er at give organisationer et nyttigt redskab til at planlægge og gennemføre innovative projekter. Vi forventer, at Studio Olafur Eliasson og GV Lab vil drage fordel af at samarbejde med os om at udvikle deres processer.”

Dalsgaard afslutter med håbet om, at projektet kan skabe større accept af, at uforudsigelighed i virkeligheden ikke altid er et tegn på manglende forberedelse. I stedet kan det bruges som en drivkraft til at forme bedre fremtider.

Stort tillykke, Peter Dalsgaard!