SHAPE-forsker udforsker skæringspunktet mellem fotografi og algoritmer i Paris
SHAPE-forsker Nicolas Malevé besøgte for nylig Paris for at deltage i en diskussion om, hvordan forholdet mellem fotografi og algoritmer udvikler sig, i forbindelse med lanceringen af et særnummer af magasinet *Transbordeur*. Arrangementet fandt sted i boghandlen Jeu de Paume i samarbejde med Editions Macula, og samlede eksperter for at diskutere konsekvenserne af teknologiske fremskridt i den visuelle kultur.

Under arrangementet gennemførte Malevé sammen med kurator og forsker Katrina Sluis et dybdegående interview med Jason Baldridge, der er forsker ved Google Research Lab i Sydney. Deres samtale fokuserede på alternative tilgange til AI-billedgenerering, og udforskede de sproglige og sociokulturelle dynamikker, der påvirker disse modeller. Diskussionen understregede det komplekse samspil mellem teknologi og kultur og fremhævede, hvordan generative AI-modeller er formet af menneskelige perspektiver og praksisser.
En af de vigtigste konklusioner fra arrangementet, som Malevé fremhævede, var behovet for at afmystificere teknologien. Mens AI og billedgenereringsværktøjer kan virke som abstrakte, monolitiske systemer, er de faktisk resultatet af mange menneskelige bidrag, spændinger og igangværende debatter. At engagere sig i personerne bag disse teknologier er afgørende for at forstå deres udvikling og indvirkning, forklarede han.
Da Malevé reflekterede over forskningsprocessen, bemærkede han, at hans arbejde med interviewet strakte sig over flere institutioner og tidsrammer. Interviewprocessen begyndte under hans postdoc-stilling ved Afdeling for Æstetik og Kultur i projektet Artistic Practice under Contemporary Conditions, og fortsatte ind i hans nuværende rolle ved SHAPE. Han konkluderer: »Dette viser, hvordan forskning kan bevæge sig på tværs af afdelinger.