Digitale systemer og data spiller en central og stigende rolle i socialt arbejde, hvilket kan bidrage til samarbejde og kommunikation mellem borgere og socialrådgivere. Samtidig betyder det også, at den socialfaglige profession er under forandring. Endvidere er der risiko for, at data om borgeren kan give et misvisende billede, og at i forvejen udsatte borgere kan få endnu vanskeligere ved at blive inddraget i deres sagsbehandling.
Formålet med projektet er derfor at undersøge, beskrive og begrebsliggøre digitalt medborgerskab i socialt arbejde i krydsfeltet mellem udsatte borgere, socialrådgiverfaglighed, digitale systemer og data gennem inddragelse af borgere, socialrådgivere samt ledere, der på et styringsniveau anvender og leder vha. digitale data.
Projektet vil desuden give indsigt i sagsbehandling, professionsforandring og inddragelse af udsatte borgere som en socioteknisk arbejdspraksis. Hermed opnås detaljeret empiribaseret viden om det digitale medborgerskab til gavn for udvikling af organisatorisk praksis, understøttelse af udsatte borgers inddragelse samt professionsudvikling på socialrådgiveruddannelsen.
Forskningen er indtil videre præsenteret på tre forskellige konferencer (bl.a. NOSTS 2023 og DASTS 2024).
Der arbejdes pt. på fire artikler baseret på feltarbejde foretaget blandt udsatte børn på et specialpædagogisk center i Aarhus samt interviews med socialrådgivere. De planlægges udgivet i bl.a. Big Data & Society og Science, Technology and Human Values.