Aarhus Universitets segl

Ethics of Search Infrastructures: Blogpost af postdoc Renée Ridgway

Postdoc i SHAPE-projektet Digital Aktivisme, Renée Ridgway, forsker i de etiske og politiske aspekter af digitale infrastrukturer. Mere speficikt er hun optaget af 'open search' og alternativer til dominerende søgeplatforme, og Renée er i regi heraf del af en arbejdsgruppe om etik, som koordineres af Open Search Foundation (OSF), en europæisk organisation, der arbejder på at udvikle en åben og mere demokratisk europæisk infrastruktur til internetsøgning.

Af: Renée Ridgway, postdoc i SHAPE

Siden september 2022 har jeg deltaget i månedlige online-møder med Ethics Working Group, en arbejdsgruppe, som er organiseret af en af grundlæggerne af Open Search Foundation, Christine Plote [1]. Open Search Foundation er en europæisk bevægelse bestående af en række personer og organisationer, som samarbejder om at skabe grundlaget for selvstændig og fri adgang til information på internettet. Som en blandt flere arbejdsgrupper (Tech, Awareness, Ethics, Legal, Economy, Applications) i OSF er Ethics Working Group et interdisciplinært forskningssamarbejde, som består af en række forskellige europæiske forskere og software-ingeniører fra CERNs openlab, der målrettet arbejder for at opbygge et værdibaseret grundlag for det nye ’Internet index’: Open Web Search (OWS).

Open Web Search (OWS) er en kommende, åben europæisk infrastruktur inden for websøgning, som vil repræsentere europæisk suverænitet inden for navigation og søgning på internettet. Dette åbne web index vil være et økosystem af søgeapplikationer med specifikke formål og dataprodukter, mens det samtidig vil udvikle en styringsmodel, der vil facilitere og regulere en fortsættelse af projektets resultat, den åbne europæiske infrastruktur. Projektet er fundet af EU-kommissionen under Horizon-programmet i perioden september 2022 til august 2025 og består af et konsortium med 14 forskningspartnere og computer-centre fra 7 europæiske lande.

Ethics Working Group (#ethicsinsearch) startede, da flere af de nuværende medlemmer bidrog med nyhedsartikler og projekter omhandlende alt fra EU-lovgivning inden for området til den seneste udvikling af ChatGPT, som er en del at mit større postdoc-projekt, der undersøger søgeinfrastrukturer og ’fremtidens søgning’. Arbejdsgruppen addresserer en række etiske problemstillinger og blandt kerneværdierne i Ethics Working Group er åbenhed, gennemsigtighed, privatliv, diversitet og tillid. Vores fokus er på at gavne samfundet, men kerneværdierne skal samtidig være i overensstemmelse med EU-regulativer såsom Digital Services Act.

På de månedlige møder har vi med afsæt i forskellige emner formuleret en fælles etisk diskurs og samtidig holdt os underrettet om forskning og udviklingen af den tekniske side af søgeindekset. I arbejdet fokuserer vi på etiske bekymringer og problemstillinger, introducerer 'ethics-by-design' og 'law-by-design' tilgange samt inkorporerer et adfærdskodeks.

Afslutningsvist vil Ethics Working Group levere en etisk ramme eller et ’værdikompas’ for åben internetsøgning og samtidig arbejde for at skabe en offentlig samtale og bevågenhed omkring etik og internetsøgning. Udover månedlige møder deltager jeg i den kommende ELSA (Ethical, Legal, Societal Aspects) workshop om Open Web Search i Graz, Østrig d. 19.-20. april. Her forventer vi at formulere vores tanker og idéer i en programerklæring og, senere hen, i en tidsskriftsartikel.   

[1] https://opensearchfoundation.org

Læs mere om SHAPE-projektet Digital Aktivisme.