Hvordan sikrer vi, at borgere i højere grad bliver inddraget i beslutningerne, som påvirker de områder, de bor i?
Efterhånden som storbyer som Aarhus vokser, opstår der et øget behov for at inddrage flere perspektiver og interesser i beslutningsprocesserne. Samtidig er borgerinddragelse en central komponent i styrkelsen af den demokratiske samtale, som er kendetegnet ved gensidig forståelse og respekt. Målet er ikke nødvendigvis konsensus, men snarere at opnå en mere nuanceret og retfærdig forståelse af de konflikter, som opstår, gennem samtale og deltagelse.
For at imødekomme dette behov er der brug for nye løsninger, der kan styrke dialogen mellem borgere, politikere og beslutningstagere. I denne sammenhæng kan digitale teknologier spille en vigtig rolle i at fremme den demokratiske samtale om byudvikling. Det gælder for eksempel i forhold til visualisering, dokumenthåndtering og kommunikation.
Aarhus Kommune, CAVI og SHAPE vil i samarbejde udforske, hvordan Aarhus’ borgere kan inddrages i den demokratiske proces gennem digitalt understøttede samtaler. Projektet har til formål at undersøge og systematisere forskning på området. Et andet formål er at udvikle og teste en prototype på en digital løsning, der kan understøtte den demokratiske samtale i en af kommunens arbejdsgrupper, som beskæftiger sig med lokalplaner for vedvarende energianlæg.
SHAPE bidrager med ekspertise inden for digitalt demokrati, hvilket sikrer, at de teknologiske løsninger er avancerede og understøtter åbne og inkluderende demokratiske processer. CAVI, der specialiserer sig i brugervenligt design, bringer mange års erfaring fra forskningsprojekter og designudvikling på tværs af offentlige og private sektorer samt sikrer, at platformen er intuitiv og let at anvende for borgerne. Samarbejdet med Aarhus Kommune er afgørende, da kommunen fungerer som bindeled mellem borgere og politikere og har en forståelse af lokale behov og politiske processer.
Projektet vil udmønte sig i: