Aarhus Universitets segl

Digitale teknologier og infrastrukturer som significant others

Bevidstgørelse, robusthed og handlekraft i det digitale samfund

Baggrund

Digitale systemer og data spiller en central og stigende rolle i alle facetter af hverdags- og arbejdslivet. Det digitale eksisterer ikke længere som specifikke afgrænsede teknologier, men er infrastrukturer, der påvirker og former organisationer, samfund og individer på mange niveauer og på måder, som vi ikke fuldt begriber. Det digitale er således allestedsnærværende og sammenvævet med liv, adfærd og bevidsthed. Det digitale er ontologisk. 

Endvidere er der en stigende opmærksomhed på det digitales negative konsekvenser for demokratiet, den offentlige samtale og mellem-menneskelige, sociale forhold.

Sluttelig er det en fremherskende forståelse blandt såvel politiske, forretningsmæssige og teknologiudviklende aktører, at digitale teknologier ideelt set bør være effektiviserende, forbedrende og ’usynlige’ baggrundsressourcer, der ikke skaber problemer og unødig opmærksomhed. Samtidig med at vi gang på gang oplever at digitale teknologier har utilsigtede konsekvenser. Dette paradoksale forhold lader sig ikke opløse, men må i stedet forsøges eksistentielt håndteret. 

Formål 

På den baggrund er formålet med projektet at øge den individuelle og kollektive bevidsthed, robusthed og handlekraft i mødet med digitale teknologier med afsæt i ideen om digital teknologi som 'signicant others' (Haraway). Det vil sige som ting og aktører, med hvilke vi som brugere indgår i samskabende, gensidigt forandrende relationer, der indebærer både glæder, smerte, tvivl mv.

Hensigten med projektet er endvidere at udvikle og afprøve formater i form af workshops, erfaringsdeling, diskussionsoplæg, der kan bidrage til at opnå handlekraft og robusthed i mødet med digitale teknologier som situerede praksisser, snarere end som deciderede løsnings- og designorienterede. Derved styrkes det digitale medborgerskab.

Aktiviteter 

I regi af projektet er der allerede afholdt to workshops i foråret 2023 og vinteren 2024. Desuden er der indgået aftale med Folkeuniversitetet om at lave en workshop i deres regi. Det er planen også at lave en workshop i regi af Circle-U. 

Publikationer

Planen er at udgive 1-2 forskningsartikler om projektet samt andet materiale, der kan anvendes i forenings- og uddannelsessammenhænge, f.eks. til brug indenfor Teknologiforståelsesfaget i folkeskolen.  

Interne samarbejder på AU

Eksterne samarbejdspartnere 

PI

Postdoc