I dette projekt undersøger vi den voksende afhængighed af virksomheders videntjenester og den dermed forbundne risiko for at mindske evnen til kritisk tænkning. Skiftet mod digitalisering og afhængighed af viden genereret af f.eks. Big Tech-virksomheders AI-tjenester samt videnslagre i populærkulturen og den akademiske verden giver anledning til bekymring.
Når viden leveres som en service, er der risiko for, at betingelserne for vidensproduktion tilsløres. Hvilken viden prioriteres? Hvis viden er repræsenteret? Hvilket arbejde indgår i produktionen af viden, herunder f.eks. »spøgelsesarbejde« i forbindelse med træning af AI-modeller? Hvor mange naturressourcer, hvilke materialer og hvor meget CO2-udledning? Disse spørgsmål peger på de materielle, politiske og organisatoriske aspekter af vidensproduktion.
Vi stiller derfor følgende forskningsspørgsmål:
Ved hjælp af teorier og eksperimentelle metoder fra humaniora og samfundsvidenskab undersøger vi, hvordan visse digitale græsrodsfællesskaber, som ofte overses, tilbyder alternative kollektive, reflekterende og autonome deltagelsesmodeller. I samarbejde med fællesskaber udvikler og udforsker vi, hvordan disse modeller inspirerer til radikale visioner for vidensinfrastrukturer - der opererer på en mindre, peer-to-peer-skala (i stedet for udelukkende at basere sig på client-server-modeller) og er opmærksomme på minoriteter, mangfoldighed, retfærdighed og bæredygtighed.
Projektet er til gavn for offentligheden på følgende måder:
Akademiske:
Fællesskaber og praktikere: